КАРИЕРНИ ЦЕНТРОВЕ „ТЕХНИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ“

ООН: 1/3 от земната площ е деградирала от ерозия и изчерпване на хранителните вещества

ООН: 1/3 от земната площ е деградирала от ерозия и изчерпване на хранителните вещества
Климатичните промени са следващият най-голям изпит за оцеляването на човечеството. Снимки АП/БТА
21.11.2022 Супер Потребител

Все пак някои експерти са оптимисти, че светът може да се отдръпне от опасността, поне на някои места

рашния царевичен пояс на Америка тази пролет земята се давеше. В басейна на река Яндзъ в Китай е сухо. Фермерите и на двете места водят почти загубена битка за спасяване на почвата, която произвежда храната, която консумираме. От Съединените щати и Китай до Кения, човешките усилия за запазване на почвата се оказват несъвместими с все по-екстремните метеорологични условия, които увреждат живата система и изчерпват способността ѝ да произвежда храна, пише Ройтерс след интервюта с десетки фермери, учени и други почвени специалисти.

Ерозията на почвата може да доведе до загуба на 10 процента в световното производство на култури до 2050 г., според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). С прогнозата световното население да нарасне с една пета до близо 10 милиарда дотогава, недохранването и гладът ще засегнат все повече хора.

Общото събрание на ООН поиска Русия да плати репарации на Украйна
Общото събрание на ООН поиска Русия да плати репарации на Украйна
Малко места са в по-дълбока криза от пасищата в Северна Кения, където непрекъснато задълбочаващата се суша е оголила земята от растителност, излагайки почвата на щети и обърквайки усилията за адаптиране на земеделските практики.

"Почвата, останала там, е много уязвима, като кожата на Земята, която не носи дрехи, докато слънцето пече", каза Лий Ан Виновиецки, почвен учен в Найроби в CIFOR-ICRAF, изследователски център на ползите от дърветата за хората и ландшафта.

Фалшив дъжд: черешката на тортата
Учени от ООН казват, че може да отнеме до 1000 години на природата да произведе 2-3 см почва, което прави опазването ѝ критично.

Растенията растат чрез абсорбиране на слънчева светлина и въглероден диоксид. Те пренасят въглерода в почвата, захранвайки микроорганизми, които на свой ред създават условия за растеж на повече растения.

Екстремните метеорологични условия, някои от които причинени от изменението на климата, не само увреждат културите, но също така ерозират почвата и изчерпват хранителни вещества като въглерод, азот и фосфор от сложната екосистема, според специалисти.

Това води до деградация на земята - намаляване на способността ѝ да поддържа живота на растенията, а оттам и живота на животните и хората.

Населението на Земята стига 8 милиарда души на 15 ноември, съобщава ООН
Населението на Земята стига 8 милиарда души на 15 ноември, съобщава ООН
Една трета от общата земна площ в света вече е деградирала от ерозия, изчерпване на хранителни вещества или по други начини, според ООН.

Роналд Варгас, учен специализирал почвознание и секретар на Глобалното партньорство за почвата на ФАО, каза, че екстремните метеорологични условия ускоряват деградацията на почвата, която вече е започнала чрез обезлесяване, прекомерна паша от добитък и неправилно използване на торове.

"Деградацията на земята е порочен кръг. След като сте деградирали почвите и се случат лоши метеорологични събития, тогава се стига до много лоши вторични последствия", обясни Варгас.

Относно прогнозираните от ФАО загуби в световното растениевъдство той добави, че тези 10 процента представляват реален проблем за продоволствената сигурност.

Инженеринг на дъжда
Американският Среден Запад, пресъхнал за дъжд това лято, всъщност става все по-влажен с времето.

Дъждовни бури в продължение на три дни в средата на май отмиха до три тона мръсотия на акър в две дузини от окръзите на Минесота, според данни от Daily Erosion Project, инициатива на Държавния университет на Айова за оценка на загубата на почва.

Рейчъл Шатман, асистент по устойчиво земеделие в Университета на Мейн, заяви, че Средният Запад и Североизток на САЩ са особено уязвими от ерозия на земята, защото получават повече екстремни количества дъжд от нормалното, тенденция, която се очаква да продължи до края на века.

В басейна на река Яндзъ по-влажното време би било добре дошло. Селскостопанските пояси в региона, простиращи се от Съчуан на югозапад до Шанхай на източното крайбрежие, получиха 40 процента по-малко валежи от нормалното през лятото и бяха изпечени при рекордно високи температури.

Лю Зию, служител в китайското министерство на водите, каза през август, че една трета от почвата в шест ключови селскостопански провинции по горното и средното течение на Яндзъ е по-суха от оптималното в резултат на сушата. В около една десета от селските окръзи в тези провинции, почвата страда от "сериозно изчерпване на водата".

Програмата за засяване на облаци в Китай предложи известно облекчение, като само през август стартираха 211 операции, за да предизвикат валежи над 1,45 милиона квадратни километра изсъхнали земеделски земи, но експертите казват, че това не е дългосрочно решение.

По същия начин други мерки, като изкопаването на хиляди нови кладенци и насърчаването на фермерите да сменят културите, за да увеличат добивите, имат ограничено въздействие.